Do-it-yourself braces? Don’t do it.

More and more people are choosing transparent braces. We understand that, we are specialized in it for a reason. Click, receive, carry. Without sky-high dental costs. Straight teeth within 3 months. You see these advertisements a lot, especially online.

What kind of companies are behind DIY braces?

These companies originated with the idea that a removable brace can be supplied to a consumer without the intervention of a specialist. Anyone can make a scan with some practice and a computer can come up with covers around it. But a computer is not a dentist or an orthodontist: it does not look at oral health, has no understanding of what is and what is not justified or possible and cannot provide a diagnosis or advice.

This development of unsupervised DIY aligners appears to be an inexpensive alternative to dental or orthodontist braces treatment. You go to a location, they scan your teeth and you receive a box with your aligners without seeing a practitioner. Good luck. Do you ever get to see or speak to that orthodontist who makes your plan?

This is also called front orthodontics: just straighten the front or your teeth and the molars don’t count. It sounds simple but it isn’t. 90% of people have a lack of space.

Hoe maak je ruimte? Bijvoorbeeld door tanden en kiezen een voor een naar achteren te brengen, je boog te verbreden of ruimte te maken tussen de tanden. Meestal is het een combinatie van. Dat ruimte maken tussen de tanden heet IPR en dan wordt er een heel klein beetje glazuur verwijderd. Dit is op zich niet schadelijk maar als je tanden al smal zijn dan mag dit niet de enige optie zijn. Wij doen het als andere opties niet voldoende zijn om ruimte te krijgen of als het het eindresultaat ten goede komt.

What can go wrong?

We moeten het dan even hebben over de wortels. Die zitten aan je tanden en kiezen vast. Orthodontie is het bewegen van je tanden en kiezen inclusief de wortels en daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Als je maar lang genoeg blijft duwen dan kun je de wortels namelijk ook buiten je bot duwen. Hierdoor kunnen je wortels bloot komen te liggen of zelfs je tanden uiteindelijk verliezen. Daarom is het cruciaal dat je behandeld wordt door een tandarts voor orthodontie of orthodontist. Die kijkt naar je botdikte, de conditie van je tandvlees en je wortels.

We kunnen pas een diagnose stellen als we röntgenfoto’s hebben gemaakt. Zo brengen we je kaken en je wortels in beeld en weten we wat wel en niet kan in de behandeling.

I just want to do something about that crooked front tooth, isn’t that possible?

De reden dat een tandje scheef is gaan staan is meestal ruimtegebrek in de gehele kaak of heeft een andere oorzaak. Er is best wat voor nodig om zo’n tandje weer terug in het gareel te krijgen. In onze behandelplannen bewegen alle tanden en kiezen. Zo’n doe het zelf aligner beweegt dus alleen de tanden en niet de kiezen. Je kunt dus geen ruimte maken door de kiezen te bewegen. Er is geen behandelaar dus IPR kan ook niet. Hoe moet je dan je tanden op een rijtje krijgen? De tanden naar buiten duwen en dan proberen weer terug in de boog duwen? Wat doet dat met je wortels? Wie monitort dit zonder de patiënt uitgebreid te hebben onderzocht op basis van röntgenfoto’s?

Als je je stand van je tanden en kiezen wilt verbeteren, bewegen alle tanden en kiezen. Je boven en onderkaak moeten als een puzzel op elkaar passen. Als er boven wat verandert dan moet er onder meestal ook wat gecorrigeerd worden om bijvoorbeeld slijtage of kauwproblemen te voorkomen.

Alignertherapie: een marketingtruc?

Nee, aligners zijn een volwaardige tool voor een behandelaar om tanden te bewegen. Net zoals slotjes. Kies altijd een zeer ervaren behandelaar die veel behandelingen met aligners uitvoert. Je schildert ook niet ineens zo goed als Picasso als je een kwast in je hand hebt. Let’s face it: alle alignerfabrikanten zijn commerciële bedrijven, gedreven door winst. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. We mogen er blij mee zijn dat er zoiets iets is als een aligner in plaats van het ijzeren slotjes in je mond.

Online aligners zijn ontstaan in landen waar niet iedereen binnen een straal van 50km een praktijk heeft zitten. Als je 300km moet rijden voor een specialist dan is een online kit of een tandarts om de hoek die wel een scan kan maken interessant. Mensen weten zijn geen specialisten en gevoelig voor marketing en een prijs die binnen hun bereik ligt.

Dus hou je koppie erbij voordat je een keuze maakt, het is wel een medische behandeling. Ben zuinig op je tanden. Bij Felix & Bellus werken behandelaars die meer dan 20 tot zelfs 40 jaar ervaring hebben in tandheelkunde en zich nog elke maand bijscholen.

Het is onze taak binnen de praktijk om jou als patiënt goed te informeren over aligner therapie zodat jij de juiste keuze maakt. Zit je nu met vragen of iemand in je omgeving? Stuur je vraag naar info@felixenbellus.nl of bel ons op 040-3410080.

DIY braces? Don’t

Any questions?

Call us directly or leave your name and telephone number here and we will call you back as soon as possible.

What our clients think of us

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

5/5

Read what patients think of
us on GOOGLE reviews!

Previous
Next

Call me back

Do you have any questions or would you like to plan a free personal information session?
Call us directly or leave your name and telephone number and we will call you back as soon as possible.