BEOORDEELD MET EEN 4.9/5.0

Do-it-yourself braces? Don’t do it.

Steeds meer mensen kiezen een transparante beugel. Dat snappen wij, we zijn er niet voor niks in gespecialiseerd. Klikken, ontvangen, dragen. Zonder torenhoge tandartskosten. Voor een prikkie binnen 3 maanden rechte tanden. Vooral online zie je deze advertenties veel voorbij komen.

Wat voor bedrijven zitten hier achter?

Er zijn 2 soorten aanbieders van doe-het-zelf aligners.

1: Online bestellen: je maakt je eigen afdruk met een kit die ze naar je huis sturen. Sorry maar hoe dan? 1 x bewegen en je aligners zitten niet strak genoeg. Wij maken niet voor niks een digitale scan. Die afdruk stuur je op en je krijgt je behandeling thuisgestuurd.

2: Je gaat naar een praktijk waar een scanner staat van het aligner bedrijf en een assistente maakt de mondscan en stuurt dit door. Ook hier krijg je een doos met aligners met de post.

Allebei doe-het-zelven hoewel een scan bij een praktijk wat meer vertrouwen moet opwekken bij de patiënten.

Deze bedrijven zijn ontstaan met het idee dat een uitneembare beugel zonder tussenkomst van een specialist aan een consument kan worden geleverd. Een scan maken kan iedereen met wat oefening en een computer kan daar hoesjes omheen bedenken. Maar een computer is geen tandarts of orthodontist: kijkt niet naar de mondgezondheid, heeft geen verstand wat wel en niet verantwoord of mogelijk is en kan geen diagnose of advies geven.

Deze ontwikkeling van doe-het-zelf aligners zonder persoonlijk toezicht van een specialist lijkt een goedkoop alternatief voor een beugelbehandeling bij de tandarts of orthodontist. Je gaat naar een locatie, ze maken een scan van je tanden en je krijgt zonder een behandelaar te zien een doos met je aligners thuisgestuurd. Succes ermee. Krijg je die orthodontist die jouw plan maakt ooit te zien of te spreken?

Dit wordt ook wel front-orthodontie genoemd: alleen het frontje even rechtzetten ofwel je kiezen doen even niet mee. Klinkt simpel maar dat is het niet. 90% van de mensen heeft ruimtegebrek.

Hoe maak je ruimte? Bijvoorbeeld door tanden en kiezen een voor een naar achteren te brengen, je boog te verbreden of ruimte te maken tussen de tanden. Meestal is het een combinatie van. Dat ruimte maken tussen de tanden heet IPR (interproximale reductie) en dan wordt er een heel klein beetje glazuur verwijderd. Dit is op zich niet schadelijk maar als je tanden al smal zijn dan mag dit niet de enige optie zijn. Wij doen het als andere opties niet voldoende zijn om ruimte te krijgen of als het het eindresultaat ten goede komt.

Wat kan er fout gaan?

We moeten het dan even hebben over de wortels. Die zitten aan je tanden en kiezen vast. Orthodontie is het bewegen van je tanden en kiezen inclusief de wortels en daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Als je maar lang genoeg blijft duwen dan kun je de wortels namelijk ook buiten je bot duwen. Hierdoor kunnen je wortels bloot komen te liggen of zelfs je tanden uiteindelijk verliezen. Daarom is het cruciaal dat je behandeld wordt door een tandarts voor orthodontie of orthodontist. Die kijkt naar je botdikte, de conditie van je tandvlees en je wortels.

We kunnen pas een diagnose stellen als we röntgenfoto’s hebben gemaakt. Zo brengen we je kaken en je wortels in beeld en weten we wat wel en niet kan in de behandeling.

Ik wil alleen wat aan dat scheve voortandje doen, dat kan toch wel?

De reden dat een tandje scheef is gaan staan is meestal ruimtegebrek in de gehele kaak of heeft een andere oorzaak. Er is best wat voor nodig om zo’n tandje weer terug in het gareel te krijgen. In onze behandelplannen bewegen alle tanden en kiezen. Zo’n doe-het-zelf-aligner beweegt dus alleen de tanden en niet de kiezen. Je kunt dus geen ruimte maken door de kiezen te bewegen. Er is geen begeleiding van een behandelaar dus IPR kan ook niet. Hoe moet je dan je tanden op een rijtje krijgen? De tanden naar buiten duwen en dan proberen weer terug in de boog duwen? Wat doet dat met je wortels? Wie monitort dit zonder de patiënt uitgebreid te hebben onderzocht op basis van röntgenfoto’s?

Als je je stand van je tanden en kiezen wilt verbeteren, bewegen doorgaans alle tanden en kiezen. Je boven- en onderkaak moeten als een puzzel op elkaar passen. Als er boven wat verandert dan moet er onder meestal ook wat gecorrigeerd worden om bijvoorbeeld slijtage of kauwproblemen te voorkomen.

Alignertherapie: een marketingtruc?

Nee, aligners zijn een volwaardige tool voor een behandelaar om tanden te bewegen. Net zoals slotjes. Kies altijd een zeer ervaren behandelaar die veel behandelingen met aligners uitvoert. Je schildert ook niet ineens zo goed als Picasso als je een kwast in je hand hebt. Let’s face it: alle alignerfabrikanten zijn commerciële bedrijven, gedreven door winst. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. We mogen er blij mee zijn dat er zoiets iets is als een aligner in plaats van ijzeren slotjes in je mond.

Online aligners zijn ontstaan in landen waar niet iedereen binnen een straal van 50 km een praktijk heeft zitten. Als je 300 km moet rijden voor een specialist dan is een online kit of een tandarts om de hoek die wel een scan kan maken interessant. Mensen zijn nu eenmaal geen specialisten en gevoelig voor marketing en een prijs die binnen hun bereik ligt. Goedkoop is duurkoop.

Dus hou je koppie erbij voordat je een keuze maakt, het is wel een medische behandeling. Ben zuinig op je tanden. Bij Felix & Bellus werken behandelaars die meer dan 20 tot zelfs 40 jaar ervaring hebben in tandheelkunde en zich nog elke maand bijscholen.

Het is onze taak binnen de praktijk om jou als patiënt goed te informeren over aligner therapie zodat jij de juiste keuze maakt. Zit je nu met vragen of iemand in je omgeving? Stuur je vraag naar info@felixenbellus.nl of bel ons op 040-3410080.

Doe-het-zelf beugel? Doe maar niet.

Any questions?

Call us directly or leave your name and telephone number here and we will call you back as soon as possible.

What our clients think of us

Merit Koenders
Merit Koenders
2024-04-30
Naast dat ze de super fijne vernieuwde opvolger van de blok/ en plaatjesbeugel bieden kan ik zeggen: Wat een fijne en verfrissende praktijk! Iedere medewerker die wij hebben meegemaakt is vriendelijk, duidelijk in de uitleg, transparant en vooral heel fijn met kids! Absolute aanrader!
Nien
Nien
2024-04-29
Heel erg blij dat ik de stap heb gezet! Toen ik vrolijk vertelde dat de beugel er uit was, zeiden sommige zelfs dat zij niet wisten dat ik (bijna één jaar) een beugel had. Het valt helemaal niet op. Super fijne, kundige en lieve behandelaren. Een aanrader!
Immi O
Immi O
2024-04-25
Heel lang een traditionele beugel gehad maar ik had nog steeds een open beet. Jarenlang ontevreden met mijn gebit. Vorige jaar de keuze gemaakt voor invisalign en ik kan niet meer stoppen met lachen! Mijn tanden hebben nog nooit zo recht gestaan. En dat met de hulp het beste en fijnste team die ik ooit heb gehad bij een ortho. Twijfel je over een beugel? Ga naar Felix en Bellus, niet alleen word je eerlijk geadviseerd en geholpen. Elk bezoek ga je met een glimlach weg. Ik ben jullie enorm dankbaar!
Linda Tran
Linda Tran
2024-04-23
Superfijn geholpen met een invisalign beugel. Erg begripvol en lief naar mijn persoonlijke maar ook privé situatie. En het resultaat van mijn gebit is top! Aanrader!
Willemijn
Willemijn
2024-04-21
Zeer tevreden over het resultaat en de duidelijke planning, je krijgt in een 3D animatie al een goed beeld van hoe het er uit komt te zien. Ook de deskundigheid bij de controles gaf veel vertrouwen. Het traject is op het einde nog iets verlengd op mijn verzoek en daar werd heel fijn in mee gedacht!
Rens
Rens
2024-04-19
Ik kan Felix & Bellus alleen maar aanraden. Aardige en persoonlijke mensen. Ook heb ik snel en pijnloos een goed resultaat gekregen! Bedankt.
Ayşe Betül Ebren
Ayşe Betül Ebren
2024-03-16
I had my treatment with F&B and I'm glad I did. They are so friendly and helpful. Their location is just in the center and it's very hygienic.
Jean Sebastian Leite
Jean Sebastian Leite
2024-03-10
Great atmosphere and extremely professional and diligent work. I needed an extension of my treatment and they never gave up on me. Super happy with the outcome!
Margot
Margot
2024-03-04
Ik raad deze aligner specialist 100% aan. Momenteel ongeveer halverwege mijn traject en de resultaten zijn nu al boven mijn verwachtingen. Personeel is erg vriendelijk en professioneel. En invisalign zelf is een super mooi systeem, het heeft zeker mijn voorkeur boven traditionele beugels. Het is minder opvallend, makkelijker schoon te maken en je kunt tijdens het traject je voortgang goed zien!

Let’s straighten it out babe

Do you have any questions or would you like to plan a free personal information session? Call us directly or leave your name and telephone number and we will call you back as soon as possible.

Call me back

Do you have any questions or would you like to plan a free personal information session?
Call us directly or leave your name and telephone number and we will call you back as soon as possible.

Bel me terug

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een kosteloos informatiegesprek? Bel ons direct of laat hier je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.