Doe-het-zelf beugel? Doe maar niet.

Steeds meer mensen kiezen een transparante beugel. Dat snappen wij, we zijn er niet voor niks in gespecialiseerd. Klikken, ontvangen, dragen. Zonder torenhoge tandartskosten. Voor een prikkie binnen 3 maanden rechte tanden. Vooral online zie je deze advertenties veel voorbij komen.

Wat voor bedrijven zitten hier achter?

Er zijn 2 soorten aanbieders van doe-het-zelf aligners.

1: Online bestellen: je maakt je eigen afdruk met een kit die ze naar je huis sturen. Sorry maar hoe dan? 1 x bewegen en je aligners zitten niet strak genoeg. Wij maken niet voor niks een digitale scan. Die afdruk stuur je op en je krijgt je behandeling thuisgestuurd.

2: Je gaat naar een praktijk waar een scanner staat van het aligner bedrijf en een assistente maakt de mondscan en stuurt dit door. Ook hier krijg je een doos met aligners met de post.

Allebei doe-het-zelven hoewel een scan bij een praktijk wat meer vertrouwen moet opwekken bij de patiënten.

Deze bedrijven zijn ontstaan met het idee dat een uitneembare beugel zonder tussenkomst van een specialist aan een consument kan worden geleverd. Een scan maken kan iedereen met wat oefening en een computer kan daar hoesjes omheen bedenken. Maar een computer is geen tandarts of orthodontist: kijkt niet naar de mondgezondheid, heeft geen verstand wat wel en niet verantwoord of mogelijk is en kan geen diagnose of advies geven.

Deze ontwikkeling van doe-het-zelf aligners zonder persoonlijk toezicht van een specialist lijkt een goedkoop alternatief voor een beugelbehandeling bij de tandarts of orthodontist. Je gaat naar een locatie, ze maken een scan van je tanden en je krijgt zonder een behandelaar te zien een doos met je aligners thuisgestuurd. Succes ermee. Krijg je die orthodontist die jouw plan maakt ooit te zien of te spreken?

Dit wordt ook wel front-orthodontie genoemd: alleen het frontje even rechtzetten ofwel je kiezen doen even niet mee. Klinkt simpel maar dat is het niet. 90% van de mensen heeft ruimtegebrek.

Hoe maak je ruimte? Bijvoorbeeld door tanden en kiezen een voor een naar achteren te brengen, je boog te verbreden of ruimte te maken tussen de tanden. Meestal is het een combinatie van. Dat ruimte maken tussen de tanden heet IPR (interproximale reductie) en dan wordt er een heel klein beetje glazuur verwijderd. Dit is op zich niet schadelijk maar als je tanden al smal zijn dan mag dit niet de enige optie zijn. Wij doen het als andere opties niet voldoende zijn om ruimte te krijgen of als het het eindresultaat ten goede komt.

Wat kan er fout gaan?

We moeten het dan even hebben over de wortels. Die zitten aan je tanden en kiezen vast. Orthodontie is het bewegen van je tanden en kiezen inclusief de wortels en daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Als je maar lang genoeg blijft duwen dan kun je de wortels namelijk ook buiten je bot duwen. Hierdoor kunnen je wortels bloot komen te liggen of zelfs je tanden uiteindelijk verliezen. Daarom is het cruciaal dat je behandeld wordt door een tandarts voor orthodontie of orthodontist. Die kijkt naar je botdikte, de conditie van je tandvlees en je wortels.

We kunnen pas een diagnose stellen als we röntgenfoto’s hebben gemaakt. Zo brengen we je kaken en je wortels in beeld en weten we wat wel en niet kan in de behandeling.

Ik wil alleen wat aan dat scheve voortandje doen, dat kan toch wel?

De reden dat een tandje scheef is gaan staan is meestal ruimtegebrek in de gehele kaak of heeft een andere oorzaak. Er is best wat voor nodig om zo’n tandje weer terug in het gareel te krijgen. In onze behandelplannen bewegen alle tanden en kiezen. Zo’n doe-het-zelf-aligner beweegt dus alleen de tanden en niet de kiezen. Je kunt dus geen ruimte maken door de kiezen te bewegen. Er is geen begeleiding van een behandelaar dus IPR kan ook niet. Hoe moet je dan je tanden op een rijtje krijgen? De tanden naar buiten duwen en dan proberen weer terug in de boog duwen? Wat doet dat met je wortels? Wie monitort dit zonder de patiënt uitgebreid te hebben onderzocht op basis van röntgenfoto’s?

Als je je stand van je tanden en kiezen wilt verbeteren, bewegen doorgaans alle tanden en kiezen. Je boven- en onderkaak moeten als een puzzel op elkaar passen. Als er boven wat verandert dan moet er onder meestal ook wat gecorrigeerd worden om bijvoorbeeld slijtage of kauwproblemen te voorkomen.

Alignertherapie: een marketingtruc?

Nee, aligners zijn een volwaardige tool voor een behandelaar om tanden te bewegen. Net zoals slotjes. Kies altijd een zeer ervaren behandelaar die veel behandelingen met aligners uitvoert. Je schildert ook niet ineens zo goed als Picasso als je een kwast in je hand hebt. Let’s face it: alle alignerfabrikanten zijn commerciële bedrijven, gedreven door winst. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. We mogen er blij mee zijn dat er zoiets iets is als een aligner in plaats van ijzeren slotjes in je mond.

Online aligners zijn ontstaan in landen waar niet iedereen binnen een straal van 50 km een praktijk heeft zitten. Als je 300 km moet rijden voor een specialist dan is een online kit of een tandarts om de hoek die wel een scan kan maken interessant. Mensen zijn nu eenmaal geen specialisten en gevoelig voor marketing en een prijs die binnen hun bereik ligt. Goedkoop is duurkoop.

Dus hou je koppie erbij voordat je een keuze maakt, het is wel een medische behandeling. Ben zuinig op je tanden. Bij Felix & Bellus werken behandelaars die meer dan 20 tot zelfs 40 jaar ervaring hebben in tandheelkunde en zich nog elke maand bijscholen.

Het is onze taak binnen de praktijk om jou als patiënt goed te informeren over aligner therapie zodat jij de juiste keuze maakt. Zit je nu met vragen of iemand in je omgeving? Stuur je vraag naar info@felixenbellus.nl of bel ons op 040-3410080.

Doe-het-zelf beugel? Doe maar niet.

Heb je vragen?

Bel ons direct of laat hier je naam en telefoonnummer achteren wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Deze mensen gingen je voor

5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
5/5
Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!
Vorige
Volgende

Lees wat onze patiënten ons vinden op GOOGLE reviews!

Let’s straighten it out babe

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een kosteloos informatiegesprek? Bel ons direct of laat hier je naam en telefoonnummer achteren wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Bel me terug

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een kosteloos informatiegesprek? Bel ons direct of laat hier je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.